Gezegenler açıkhava reklamcılığı için hizalanıyor.

published on 08 June 2022

Reklam dünyasında iki önemli gelişme var, ve bu gelişmeler açıkhava reklamcılarının geleceğini şekillendirmek üzere. 

1. Google, cookie’leri (çerezleri) yok etme planıyla internet reklamcılarını sarsıyor.

2. Apple (ve yine Google) kullanıcı gizliliği diyerek mobil cihazlarda veri toplamayı kısıtlıyor ve mobil reklamcılarını da sarsıyor.

Peki bu gelişmeler internet reklamcılığını gerçekten etkiliyor mu (sarsıyor mu)? Bakalım Facebook ne demiş:

Mobil cihazlardaki veri kısıtlamaları nedeniyle bu yıl $10 milyar kaybedeceğiz.

 - Şubat 2022

Kısacası, internet reklamcılığının altındaki sağlam zemin sallanıyor.

Günümüz internet reklamcıları (temsili)
Günümüz internet reklamcıları (temsili)

Bu güne kadar internet reklamcılarının anlattığı hikaye neydi? 

1- Bizimle nokta atışı hedefleme ve kişiselleştirilmiş reklamcılık yapabilirsiniz.

2- Bizim kullandığımız reklam platformlarıyla kampanyalarınızı yönetebilir, gerçek zamanlı takip edebilir ve raporlayabilirsiniz.

İlk nokta önemli, çünkü hedefleme yetenekleri sayesinde reklam bütçelerinde önemli verimlilikler sağlanabiliyor. Kötü haber şu ki; bu artık tehlikeye girdi, ve önümüzdeki 2-3 yıl içinde çok ilginç gelişmeler olabilir.

İkinci noktayla ilgili birazdan güzel bir haberimiz olacak! Ama önce bir istatistik.

Türkiye’deki toplam medya yatırımları 2021’de 27.9 milyar TL olmuş. Açıkhava reklamcılığı bunun %3.4’ünü, dijtal açıkhava ise bunu %0.6’sını oluşturuyor (Kaynak: Reklamverenler Derneği).

İnternet reklamcılığıyla kıyaslayacağımız için dijital açıkhavaya odaklanalım.

%0.6. Bu rakama iyi bakın.

Reklamverenler video reklamlarına 32(!) kat, internet reklamlarına 108(!) kat daha fazla para harcamışlar.

Ne yani, internette dijital açıkhavaya göre 108 kat daha mı fazla verim alıyorlar? Bizce hayır.

Peki sorun ne? Neden şu an kazandığımızdan birkaç kat daha fazla kazanamıyoruz? Reklamverenleri bu mecraya bütçe kaydırmaya nasıl ikna ederiz?

Sorun şu ki: reklamverenlere bu mecrada daha fazla harcama yapmak için yeterli araçları sağlayamıyoruz. Kampanya yönetimimizi email’lerle, reklam teyidini fotoğraflarla, raporlamayı Excel dosyalarıyla yapıyoruz.

Şimdi bunu internet reklamcılığı teknolojileriyle kıyaslayın: kampanyalar modern reklam platformlarıyla yönetiliyor, takip ediliyor, ve gerçek zamanlı raporlanıyor. 

Dolayısıyla reklamveren tercihini internetten yana kullanıyor, hem de 108 kat daha fazla!

Bizce bu sorun çözülebilir. Bizce reklamverenlere benzer bir altyapı sunulabilir, ve onların dijital açıkhava bütçelerini birkaç kat artırmalarına olanak sağlanabilir.

İnternet reklamcılığının altındaki sağlam zemin sallantıda, dolayısıyla dijital açıkhava reklamcılığı için tarihi bir fırsat doğmuş durumda.

Bu mecraya harcanan bütçelerin kat kat çoğalması çok mümkün, çünkü bu mecra internet reklamcılığının 108 kat, video reklamcılığının 32 kat gerisinden geliyor. Global reklam yatırımlarında video reklamcılığı dijital açıkhavadan  yine büyük, ama sadece 6-7 kat. Yani ülkemizde dijital açıkhava reklamcılığının en az 5 kat büyüme şansı var

Ve bu hesaba internet reklamcılığının altında sallanan zemini ve Facebook gibi şirketlerin kaybettiği milyarlarca dolardan da faydalanabileceğimiz gerçeğini katmıyoruz. Bu faktörü de hesaba katarsak sektörün 10 kattan daha fazla büyüme şansı olduğuna inanıyoruz.

Ama haydi biraz temkinli davranalım, ~5 kat hedefine odaklanalım: 2025'te en az 1 milyar TL'lik dijital açıkhava harcaması (veya dolar bazında düşünelim: $50-100 milyon dolar arası bir dijital açıkhava harcaması) yapılmasının oldukça mümkün olduğunu düşünüyoruz. Bizce sektörümüzdeki oyuncuların kendilerine koymaları gereken hedef bu. 

Az önce “ikinci nokta için birazdan güzel bir haberimiz olacak” demiştik.

Güzel haber şu ki, reklamverenlerin bütçelerini en az 5 kat artırlamalarına olanak sağlayabilecek  o modern teknoloji hazır. Artık kampanya yönetimimizi email’lerle, reklam teyidini fotoğraflarla, raporlamayı Excel dosyalarıyla yapmak yerine, modern bir teknolojiyle reklamverenlerin karşısına çıkmamız mümkün.

Bu teknolojinin detayları için lütfen bize ulaşın: [email protected]

Zaman zaman kaçırmak istemeyeceğiniz bilgiler paylaşacağız. Burayı tıklayarak  bültenimize abone olabilirsiniz.

Türkiye'de ilk programatik reklamcılık kampanyasını yaptık. Şimdi yeni reklam platformumuzla dijital açıkhava bütçelerini en az 5 kat büyütmeyi hedefliyoruz. 
Türkiye'de ilk programatik reklamcılık kampanyasını yaptık. Şimdi yeni reklam platformumuzla dijital açıkhava bütçelerini en az 5 kat büyütmeyi hedefliyoruz. 

Read more